Klady a zápory šperků z chirurgické oceli

Šperky jsou téměř vždy skvělým doplňkem každého oblečení. Občas může šperk úplně proměnit oblečení a přidat to, co stylisté rádi nazývají šmrnc. Nejprve však musíte vybrat správné šperky. Správným krokem k tomu je identifikace materiálu, ze kterého budou vaše šperky vyrobeny.

Jedním z nich je chirurgická ocel. Chirurgická ocel v posledních několika letech explodovala na popularitě jako špičkový materiál na výrobu šperků. Chirurgická ocel je kovová sloučenina železa, uhlíku a chrómu. Chirurgickou ocel lze použít pro mnoho různých aplikací, jako jsou chirurgické a lékařské nástroje, letecké a kosmické aplikace a architektura. Ale také se používá k výrobě šperků a protože je kov korozní a tepelně odolný, může být skvělým doplňkem vaší šperkovnice.

Ale je to dobrý nápad koupit šperky z chirurgické oceli? Sestavili jsme pro vás krátký seznam výhod a nevýhod.

Výhody šperků z chirurgické oceli

výhody šperků z chirurgické oceli

Pohodlí

Chirurgická ocel je lehká, a proto se snadno a pohodlně nosí. Mnoho lidí je alergických na určité kovy a při nošení šperků se podráždí. Chirurgická ocel má však hypoalergenní vlastnosti. Díky tomu jsou šperky vyrobené z tohoto kovu bezpečné pro citlivé typy pleti.

Snadná údržba

Nebudete muset své šperky z oceli brát do obchodu, abyste je nechali profesionálně vyčistit. K udržení špičkového tvaru stačí teplá voda a mýdlo. Vše, co musíte udělat, je namočit jej na několik minut do mýdlového roztoku a poté jej jemně vydrhnout kartáčem s měkkými štětinami. Jakmile je budete mít několik let a začnou ztrácet lesk, může je odborný čistič vyleštit zpět k životu. Chirurgická ocel je odolná jak proti poškrábání, tak proti korozi.

Cenová dostupnost

Šperky z chirurgické oceli jsou mnohem dostupnější a cena nepopírá kvalitu a styl. Designéři jsou stále schopni vytvořit okouzlující a elegantní designy i za použití těchto kovů.

Šetrné k životnímu prostředí

Pokud máte rádi životní prostředí, můžete své šperky z chirurgické oceli bez viny nosit.  Zaprvé, množství energie použité ve výrobním procesu je výrazně nižší než u většiny ostatních kovů. Zadruhé, chirurgická ocel je 100% recyklovatelná. Proto si nemusíte dělat starosti s tím, jak vaše módní rozhodnutí přispívají ke zhoršování životního prostředí.

Přizpůsobivost a všestrannost

Každý, kdo používá drahokamy, by si rád koupil ty, které může použít se všemi různými styly a na různé příležitosti. Naštěstí šperky z chirurgické oceli jsou vhodné na různé akce a dají se kombinovat v podstatě s každým vaším vzhledem. Chcete formální nebo neformální? Tyto kousky můžete použít kdykoli.

 

Nevýhody šperků z chirurgické oceli

nevýhody šperků z chirurgické oceli

 Velikost nejde upravit

Chirurgická ocel je velmi silná, což je pozitivní stránka, která ji bohužel činí tuhou. Tato vysoká pevnost ztěžuje změnu velikosti šperků z chirurgické oceli. Pokud se vám tedy během života změní velikost prstu (což se běžně stává), velikost prstenu se už ani nehne.

Méně variabilní vzhled

Díky své tuhosti je práce s chirurgickou ocelí náročná a pracná. To znamená, že s ním lze dosáhnout pouze omezeného počtu návrhů. Nedají se do nich příliš dobře vkládat drahé kameny nebo tvořit zajímavější a lákavější tvary. 

Ocel je citlivá na chlór 

Jakmile si prsteny z ocele vezmete do bazénu nebo vířivky napuštěné silným množstvím chlóru, poškodí se.

 

Šperky ze Zovero.cz

U nás se zaměřujeme na současné trendy s minimalistický designem. V nabídce můžete vybírat z náušnic, prstenů, náhrdelníků a náramků z kvalitní chirurgické oceli. Neváhejte a prohlédněte si naše šperky z chirurgické oceli zde a nechte nás udělat zbytek.